Szent Mihály napja

„Aranyló őszön át lép felénk...”

„Mérleg” havaAz esztendő kilencedik hónapját a csillagászok által „Mérleg”, míg eleinktől „Szent Mihály” havaként ismerjük. Ebben az időszakban a természet elkezd befelé fordulni, egyre hosszabbodnak az éjszakák is. A Nyári és a Téli Napforduló között állva tapinthatóvá válik a Fény és a Sötétség küzdelme. Az ember, akár Mihály arkangyal, szembeszáll az árnyakkal, teljes szívével a szellemi világ felé fordulva.

A János evangélista neve által fémjelzett Jelenések könyvéből ismerhetjük meg Mihály arkangyal történetét. Az ősi hagyomány szerint mérleggel, illetőleg felfénylő karddal a kezében szokás ábrázolni. Ő a temetők őrzője, és azt a saroglyát, amin négy ember a vállán vitt az elhunyttal a sírhoz, „Szent Mihály lova” néven emlegetik. 

A főangyal tiszteletének kultusza már a X. században is felbukkan, talán pont harcos természete miatt. István király neki emeltette a veszprémi székesegyházat, és képe a Szent Koronán is megtalálható. Ünnepének rendszeres megtartását László királyunk iktatta törvénybe. A Waldorf-iskolákban Szent Mihály-napi bátorságpróbát szoktak tartani. Ez lehet fizikai megmérettetés, de ugyanúgy a lélek erejét, kitartását is próbára tehetik. Ilyenkor a szülők egy csoportja még hajnalban kialakít egy akadálypályát egy erdős területen, ahol majd a sárkány barlangja, esetleg egy billegő híd, illetőleg sok más, vitathatatlanul bátorságot igénylő feladat leküzdése várja a gyerekeket.

Szent Mihály ünnepeAz egyes állomásoknál fehér vagy ragyogóan csillogó, aranyosra festett köveket kell gyűjteniük, amit az ünnep záróakkordjaként egy nagy mérleg serpenyőjébe tesznek, ezzel is utalva arra, hogy Mihály az, aki mérlegre helyezi az elmúltak lelkét, megméri tetteik súlyát. (A másik serpenyőbe már előzőleg hatalmas fekete követ helyezett valaki.)

Amikor Szent Mihályt ünnepeljük, voltaképpen a saját sárkányunkkal fordulunk szembe, tetteinket, döntéseinket mérlegelve, az egyensúlyra törekvés szándékával felvértezetten.

Szent Mihály dal

Serkenj fel lantos

Olessák András - Mandulafa Waldorf Iskola, Pécs

1973-ban születtem, Budapesten. Kiskorom óta az írás rabja vagyok, és ennek köszönhetően találkoztam Szabó Éva nénivel, aki többek között a Magyar Rádió Nyitnikék és a Kölyök Rádió szerkesztőjeként vált ismertté. Sokat biztatott, tanácsokkal látott el. Az Ő szavai, belém vetett hite ösztönöztek a későbbiekben...