Testvériskolánk

Helmut von Kügelgen-Schule, Fellbach http://www.fwsf.de/

Fellbachban is régóta működik Waldorf-közösség, a 70-es évek óta van itt Waldorf-óvoda. Az iskolát 2008-ba, egy évvel a pécsi előtt alapították, 2 osztállyal. (A német oktatási rendszer sajátosságai miatt egy első és egy ötödik osztállyal indult.) Jelenleg 213 gyereket 27 pedagógus nevel itt. Ebben az iskolában is angol és spanyol nyelvet tanulnak a gyerekek, és ez az iskola is most próbálja megtalálni végleges helyét, egyelőre egy konténerekből álló, bővíthető "épület"-együttes ad otthont az intézménynek.

Fellbach és Pécs testvérvárosok, és amikor Pécsett is elindult a Waldorf-iskola, Waltraut Maier, az egyik alapító felfigyelt ránk, és látogatást tett Pécsett, amit 2011-ben, majd pedig idén mi is viszonozni tudtunk. Ebben nagy segítséget jelentett, hogy az útiköltséget mind a két alkalommal a fellbachiak állták.

A látogatás nagy benyomást tett ránk. Vendéglátóink a közmondásos német precizitással szerveztek meg mindent, ügyeltek rá, hogy mindenhová időben odaérjünk, és mindenben nagyon készségesek, segítőkészek voltak, azok a családok pedig, akik a szállást biztosították (Karin Jakl, illetve Joachim és Simone Sartorius), családtagként kezeltek bennünket. Ezúton is köszönjük nekik!

Waltraut Maier asszony felajánlotta azt is, hogy a két iskola legyen testvériskola, ennek keretében tervezzük például, hogy a nagyobb magyar és német gyerekek angolul vagy spanyolul leveleznének egymással, illetve osztálykirándulásokat is lehetne tenni egymásnál. Örömteli lenne, ha a két közösség kapcsolata minél jobban elmélyülhetne.

Csajka Barbara, Mandulafa Waldorf Iskola, Pécs

11 éves lehettem, amikor épp tanító néni szerettem volna lenni...