Történetünk

Építkezés a kezdetektől

Pécsett már a ’90-es évek elejétől időről időre megjelent a törekvés szülők kis csoportjában arra, hogy Waldorf-óvodát, -iskolát hozzanak létre, azonban e megmozdulások sosem bizonyultak elég erősnek. Jelenlegi közösségünk közvetlen előzménye egy 2000 és 2002 között zajló iskolaépítési kísérlet volt, amely másfél év küzdelem után összeomlott, de megmaradt a Hármas Egység Pedagógiai Alapítvány, amely a Mandulafa Egyesület bejegyzéséig tevékenységünk jogi hátteréül szolgált. A korábbi kudarcok fő tanulsága az volt, hogy először mindenképpen óvodát kell létrehozni.

A kezdeti lassú építkezés 2005 tavaszán kapott új lendületet, amikor a meglévő körben jelentkező megújulási szándék szerencsésen találkozott néhány új, agilis szülő tettrekészségével. Újrafogalmaztuk céljainkat; a mérsékelten sikeres játszóházat szisztematikusan felépített, heti rendszerességgel működő baba-mama csoport váltotta fel, s új lendületet vett az épületkeresés. Rendszeresen tartottunk szülői köröket az érdeklődő családoknak, közösen ünnepeltük Szent Mihály, Szent Márton napját, Adventet és minden évben volt nyárünnepünk is. 2006 őszén, megfelelő épület híján, a jövőbeni Waldorf-óvónő otthonában alakítottuk ki első óvodakezdeményünket 5-6 gyerekkel, amely egy éven keresztül működött félnapos jelleggel. Közben folytatódott a baba-mama csoport, gőzerőre kapcsolt az épületkeresés és a pedagógia népszerűsítése előadásokkal, rendezvényekkel.

Az óvoda születése

2007 februárjában a város egyik kiváló művészeti iskolája, a Martyn Ferenc Művészeti Szabadiskola ajánlotta fel segítségét: épületük földszintjén mintegy 150m2-nyi, különbejáratú, jórészt használaton kívüli részt. Az önkormányzati tulajdonú épület szóban forgó része rettenetesen lelakott állapotban volt, de alapterülete elegendő volt egy egycsoportos óvodának, és megfelelő kertrész is tartozott hozzá. A pécsi közgyűlés egyhangú támogatásának eredményeképp az épületrészt az átépítés fejében 10 évre haszonkölcsönbe kaptuk. 3-4 hónapunk maradt, hogy a mintegy 15 millió forintos beruházás anyagi alapjait előteremtsük, illetve, hogy magát az átépítést végrehajtsuk. Számban egyre növekvő és lélekben erősödő szülői körünk végül sikerrel vette az akadályt: több, mint 60 adományozó cég, szervezet bevonásával nyár végére elkészült a munka, megkaptuk az engedélyeket, és szeptember elején hivatalosan is elindult óvodánk, a pécsi Tettye Völgye Waldorf Óvoda.

Az óvoda sikerességét jól mutatja, hogy az indulás pillanatában az alapító szülők már megtöltötték az óvodát, és nemsokára várólista alakult ki. 2008 óta gyürkőzünk a feladattal, hogy egy második óvodás csoport feltételeit megteremtsük. Erre a növekvő igényeken túl azért is nagy szükségünk van, hogy az iskola stabilitását növeljük