Határtalanul! pályázat

« Pályázatok

Határtalanul! pályázat

BESZÁMOLÓ

a Mandulafa Waldorf Óvoda, Általános Iskola és AMI hetedikes osztályának Erdélyben, 2019. május 23-29. között a HAT-18-01-0547 azonosítószámú pályázat keretében megvalósított  Határtalanul! tanulmányi kirándulásról,

A Határtalanul! tanulmányi kirándulás első napja utazással telt, Pécsről Szegedre utaztunk, a helyi Waldorf iskolában szálltunk meg, és városnéző vetélkedő játékon vettünk részt a szegedi waldorf iskolásokkal.

Másnap kora reggel indultunk Erdélybe, Borospatakára. Útközben megtekintettük Déva Várát (1. programelem) – kapcsolódva a tanév során tanult, és euritmia órákon művészien feldolgozott Kőmíves Kelemen című népballadához, mely a vár felépítésének elképzelt – emberfeletti akadályokba ütköző – történetét mondja el. Délután érkeztünk meg Borospatakára, ahol meglátogattuk a gyimesi csángó skanzent és népművészeti múzeumot. A tanulmányi kirándulás 2. napja az alábbi témák köré épült: történelem, népballada, hagyományőrzés.

A 3. napon túráztunk a Csíki-havasokban, a Gyimesi hágón, kirándultunk a Széphavasi Szentlélek Kápolnához (2. programelem). A tanulmányi kirándulás 3. napja az alábbi témák köré épült: vallási és természeti értékeink.

A 4. napon Tusnádfürdőre (3. programelem) és a környék nevezetességeihez kirándultunk: a Ludmilla kilátóhoz, a Vártetőhöz, a Sólyomkőre, a Nagy Piliskére, útközben gyógynövényeket gyűjtöttünk. A Szent Anna-tóhoz elmentünk, de ralli-verseny miatt nem engedtek fel minket. Hazafelé boboztunk a Gyimes-Ski pályáján.  A tanulmányi kirándulás 4. napja az alábbi témák köré épült: székely hagyományok megismerése, természetjárás – gyógynövények.

Az 5. napon a csobotfalvi waldorf iskola 5. osztályával a Csíksomlyói kegytemplomhoz (4. programelem) kirándultunk, a Csíksomlyói keresztúton fel a Salvatore-kápolnához, közösen játszottunk a Búcsú-helyen, beszélgettünk a Barátok-feredőjében, közös programunk volt a csíkszeredai városnézés. A tanulmányi kirándulás 5. napja az alábbi témák köré épült: közös program külhoni magyar csoporttal, vallási és természeti értékeink.

A 6. napon a Naskalatra túráztunk, a Kondra-kereszthez (5. programelem), ahol a 32-es székely zászlóalj védelmi útvonala húzódik: A Naskalat a Csíki havasok legmagasabb hegyvonulata, 1553 m. A tetőhöz közel áll a Kondra kereszt. 1944 őszén itt vonult vissza a Gyimesi szorost és környékét védő, nagy orosz erőket lekötő, feltartóztató leharcolt székely és csángó 32-es határvadász zászlóalj és a hozzájuk csatlakozó töredékek. Megtekintettük a gyimesbükki Rákóczi-várat (6. programelem), a túra közben túravezetőnk, Molnár Szabolcs helyi, gyimesi csángó néptáncos-népzenész meséit hallgattuk a gyimesi életmódról, történelemről, esztenákról, kalibákról. A tanulmányi kirándulás 6. napja az alábbi témák köré épült: történelem, székely hagyományok megismerése, természetjárás.

A 7. napon hazautaztunk, útközben megálltunk Segesváron (7. programelem): sétáltunk a Világörökség részét képező történelmi központban, megtekintettük a középkori emlékeket. Kérő este értünk haza Pécsre. A tanulmányi kirándulás 7. napja az alábbi témák köré épült: középkori történelmünk megismerése.

Fényképgaléria